Egy japán élelmiszeripari cég és a Meiji University közös fejlesztése a különleges evőpálcika, amit azért fejlesztettek ki, hogy hozzáadott só nélkül is ízesebb lehessen az étel. A pálcikák egy csuklóra helyezhető elektronikai eszközhöz kapcsolódnak, amely az elektromosság segítségével aktiválja a nátrium-kloridban és nátrium-glutamátban található ionokat. Ettől aztán az ételek sósabbnak, ízesebbnek tűnnek majd.
A Kirin Holdings elsősorban azokra gondolt, akik szeretik a gazdag ízeket, de az egészségük miatt alacsony sótartalmú étrendet kell követniük. A vállalat kutatásai szerint a csúcstechnológiás evőpálcikák képesek 1,5-szer sósabbá tenni az ételt – legalábbis az érzékelésünk számára.
A cég arra is rámutat, hogy a felnőttkorú japán férfiak átlagosan napi 10,9, míg a nők 9,3 gramm sót fogyasztanak, ami jóval meghaladja a WHO által javasolt 5 grammos napi adagot. A túlzott sóbevitel többek között magas vérnyomáshoz és veseproblémákhoz vezethet, épp ezért a Kirin Holdings reméli, hogy a pálcikák – amik egyelőre még a fejlesztés szakaszában vannak – valódi megoldást kínálhatnak erre a problémára.
Sóztál már ételt evőpálcikával?
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A japán fejlesztésű evőpálcika tulajdonképpen egy hordható eszköz, ami só helyett elektromos ingerléssel teszi finomabbá az ételt.
NEKED AJÁNLJUK
Kert. Az élet lehetősége címmel nyílik új kiállítás
December 1-jén nyílik meg a Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központ új időszaki tárlata, Kert. Az élet lehetősége címmel, amely az MBH Bank...