Szén-monoxid mérgezés – megelőzhető a baj

Szén-monoxid mérgezés - megelőzhető a baj
Szén-monoxid mérgezés - megelőzhető a baj

Elindult a fűtési szezon, ennek pedig velejárója,  hogy mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos hírek.

A szén – monoxid élettani hatásai: A sűrűsége közel áll a levegőéhez, ezért egyenletesen oszlik el a légtérben. Erősen mérgező! Mérgező hatása azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, ezzel a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza. A hemoglobin akkor is megköti a szén-monoxidot, ha a levegő szénmonoxid-tartalma csekély, 250-szer nagyobb affinitással kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén. Belégzése során azonnali hatás a fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése. A tünetek többsége könnyen félreértelmezhető, gyakran egyéb más kiváltó okot sejtenek a mérgezést elszenvedők.

A szén-monoxid jelenlétét nem érzékeljük, mivel színtelen, szagtalan, a szervezetre gyakorolt hatásai (rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság) könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Az akár halálos kimenetelű esetek néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők.

A Szén-monoxid-mérgezés elsősorban valamely tüzelő berendezés nem megfelelő üzemeltetése miatt fordulhat elő. A másik veszélyforrást a gépjárművek zárt térben (garázs, mélygarázs, alagút) történő üzemeltetése jelenti. Kerüljük az ilyen helyeken való huzamos tartózkodást, a járművet csak a feltétlenül szükséges ideig járassuk és ha van ilyen, figyeljük a szén-monoxid-érzékelő jelzését.

Célszerű minden gázfűtéssel rendelkező ingatlanba a cirkó vagy kazán közelébe szénmonoxid-érzékelőt telepíteni (veszélyes szénmonoxid-koncentráció esetén erőteljes hangjelzést ad), ami adott esetben életet menthet

A legfontosabb teendőink a megelőzés érdekében:

– Ismerjük meg a szén-monoxid-mérgezés veszélyességét, a kockázatot ne becsüljük alá csak azért, mert “eddig is minden rendben volt”.

– Gondoskodjunk arról, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék, a feltárt hiányosságok megszüntetésével együttjáró költségeket ne tekintsük feleslegesnek, az a biztonság alapfeltétele!

– Rendszeres időközönként vizsgáltassuk meg, hogy tüzelőberendezései megfelelőek!

– Körültekintően üzemeltessük tüzelőberendezéseit, mindig gondoskodjunk megfelelő levegő-utánpótlásról!

– Használjunk szén-monoxid-érzékelőt, válasszunk megfelelő típust és tartsuk be a gyártó előírásait!

 

Műsorvezető, riporter