Magyarországon a paprikát alapvetően három célból termesztik: friss fogyasztásra zárt térben (üvegházi és fólia alatti termesztés), szabadföldön tartósítási célra (mélyhűtött, konzervipar), illetve ételízesítéstő őrleménynek, fűszernek.
Kockázatos a paprika termesztés az országban
Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán van, ezért a termesztése kockázatos. Ha a tavaszi talaj menti fagyokkal is számolunk (május közepe), viszonylag rövid a tenyészidő, gyakori a légköri aszály, amit üzemi szinten még rendszeres öntözéssel is nehéz ellensúlyozni.
Az elmúlt időben növekedtek a termésátlagok
Kijelenthető, hogy a friss piaci minőségi elvárásoknak igazán csak a hajtatott paprika képes megfelelni, amelynek területe az utóbbi években kiegyensúlyozottnak mondható, ugyan a termőfelület kismértékben csökkent, de a termésátlagok növekedtek, aminek köszönhetően a megtermelt paprika mennyisége alapvetően nem változott.
Minden zöldségfaj a jobb szerkezetű, könnyen felvehető tápanyagokkal rendelkező talajon fejlődik jobban, a különbség annyi, hogy a paprika rendkívül érzékeny a talaj szerkezeti és kémiai tulajdonságaira. Az étkezési paprika talajigényére vonatkozó szakirodalom és termesztői tapasztalatok meglehetősen egybecsengenek. A jó víz- és tápanyagmegtartó képességet, a levegőzöttséget a sikeres paprikatermesztés alapfeltételeinek tartják.
Kép: pixabay.com