Kezdőlap LIFE MAGAZIN

Ital-hőmérsékleti kisokos

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kapj elő egy hőmérőt!

A jó buli a jó italokkal kezdődik, az italok minősége pedig nagyban függ a hőmérsékletüktől. Kapj elő egy hőmérőt és figyelj!

Vedd figyelembe, hogy a túlhűtés elfedheti a fehérborok ízét. Ha a vörösborokat túlhűtöd, vékonynak és nyersnek fognak tűnni.

Fagyasztóba: -7 °C

  • Krémlikőrök, pl. kávélikőr, tojáslikőr, amaretto
  • Bizonyos párlatok így is fogyasztatók, pl. St. Hubertus, Unicum

Jól behűtve: 6–8 °C

  • Klasszikus, egyszerű vagy olcsóbb sörök
  • Édes borok (könnyebb természetes édes borok, alacsonyabb savtartalommal)
  • Fino sherry (erősített édes bor)
  • Pezsgők és habzóborok

Behűtve: 10 °C

  • Klasszikus üdítőitalok
  • Felsőerjesztésű sörök (ale)
  • Könnyű, közepes testű fehérborok (reduktív)
  • Amerikai- és skót whiskyk

Enyhén hűtve: 12 °C

  • Közepes/telt, hordóban érlelt fehérborok (tokaji, somlai, egri hordós érlelésű borok, vulkáni talajon termett, erősen ásványos borok)
  • Tokaji édes borok (cukortartalom függvényében, nagyobb űrtartalmú pohárban, jobban behűtve)
  • Könnyű vörösborok (északi borvidékekről, magasabb mésztartalmú termőhelyekről: Sopron, Pannonhalma, Ászár-Neszmély, Etyek, Mátra, Eger)

Szobahőmérsékleten: 17–18 °C

  • Közepes/testes vörösborok (Szekszárd, Villány, Eger, Dél-Balaton érlelhetőbb borai)
  • Ír whisky, skót malt whisky
  • Párlatok, rövidek, pl. pálinka, Jägermeister, Unicum
  • Portóik (erősített bor)

A megfelelő hőmérséklet elérésében persze egy szabályozható hőfokú profi borhűtő tud a legtöbbet segíteni. Ennél jóval olcsóbb egy italhőmérő, ilyet könnyedén beszerezhetsz. Ha viszont már nincs időd ilyesmire, akkor hűtőbe ki-be pakolással, vagy jegesvödörbe pakolással tudsz játszani.

Ökölszabály: bármennyire is gondosan hűtesz, jégből sosem elég!