Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk a legegyszerűbb bedobós receptet! Az augusztus a bőség hónapja – élvezd ki. Akkor szedd a zöldségeket, amikor még zsengék. Ilyenkor van a legfinomabb ízük. Ahogy halad velük az idő, ízük és állaguk is változik, és egyes zöldségek, mint például a cukkini, reagálnak a betakarításra azzal, hogy leszeded, így serkented a virágzást és a bőséges termést még ősszel is.

Az egyik legfontosabb az öntözés

A paradicsom masszív öntözést igényel, különben elfeketednek a virágok, és komoly mennyiségű paradicsom vész kárba. Locsold a talaját reggel, hogy egész napra ideális körülményeket alakíts ki. A melegágyba ne estére öntözz!

Van még mit vetni

Ez az utolsó hónap a kisgazdák szerint, amikor még a szabadba tudsz ültetni, Vess gyorsnövekedésű zöldségeket. Ilyenek a például salátafélék, sóska és rukkola. Ültethetsz hagymát, vethetsz kínai kelt, tavaszi káposztát, endíviát (cikória), édesköményt, retket, fehérrépát és téli spenótot.

Szedd le és tedd el! Jól jön télen

Takaríts be mindent! Fagyaszd le vagy tedd el a nagymama receptjei szerint. A vöröshagymát, mogyoróhagymát, fokhagymát akkor szedd le, amikor a száruk vége "összeesett", elkezdett barnulni és papírszerűvé válni. A zellert takard be földdel, és helyezz papírt a föld és a növény szára közé. Ezzel jó eséllyel megelőzheted a rothadást. 

Jöjjön az egyik legegyszerűbb bedobós savanyúság receptje

Bedobós savanyúság télire hozzávalók:

  • 6 liter víz
  • 1.5 literes 10%-os ecet
  • 1 kg cukor
  • 18 dkg só
  • 1 csomag szalicil
  • 4 dkg borkénpor
  • 10 babérlevél
  • 10 meggyfa levél
  • 2 evőkanál egész bors
  • 2 evőkanál mustármag
  • 2 szál torma
  • 1 csokor kapor
  • uborka
  • paprika
  • zöld paradicsom
  • gyöngyhagyma
  • és miden ami savanyúságnak  

Elkészítés menete

A vízben hidegen elkeverjük a sót, cukrot, ecetet, szalicilt és a borkénport. A többi hozzávalót is belerakjuk és egy 20 l edényben aminek van fedele beleöntjük. Az így elkészített lébe folyamatosan rakhatjuk bele a savanyítani valókat. Ha megtelt, 2-3 hét múlva fogyasztható a savanyúság.
 

fotó: pixabay